Terdapat ralat dalam alat ini

Cinta

Dari jiwa dan raga setiap insan ,
bukan hanya melahirkan cinta pada seorang kekasih ,
cinta juga boleh lahir untuk semua makhluk Allah .

Cinta Yang Paling Utama ,
Cintailah Allah Yang Maha Suci .


Buat kalian ...

Apa saja dari blog ini, andai di ambil tanpa kebenaran,
saya tidak halalkan. Kalian di benarkan link blog ini . Selamat membaca , melihat dan mendengar .. Terima kasih .

Khamis, 31 Disember 2009

Percintaan sebelum kahwin , Perlukah ???

Islam tidak membenarkan percintaan sebelum perkahwinan .

Benar kah kenyataan ini ?

Salahkah kenyataan ini ?

Harap anda dapat kongsikan pandangan .

Terima kasih di atas kesudian .......

9 ulasan:

Insan Biasa berkata...

Aku selalu dengar pecintaan sebelum kahwin tidak di benarkan .

Ada satu blog pernah berkata di blog ini .
Percintaan sebelum kahwin tidak di benarkan
islam .

aku lihat selalunya ramai orang bercinta dahulu sebelum kahwin .

Moga anda sudi untuk memberi kefahaman .

e.l.i.s.s.m.i.e berkata...

hurm aku pun kurang arif psl ni.
nway,
selamat tahun baru!
semoga tahun 2010 lebih indah !

amal (^^,) berkata...

salam...

sy y tak arif ni cuma nk share sikit2 je
erm...
bila dah jatuh hati tu memang susah nk control...
sgt...sgt...

tp apa salahnya kalau awk dah jatuh hati tu awk terus jela masuk minang dia...(kalau dah mampu)

lgpun cinta sblom pernikahan ni satu benda yang menyakitkan...
mksdnya...

kita dah maklum...jgn berdua-duaan sbb nanti kita jadi bertigaan...
katalah awk syg kat dia ni...
dan dia syg jugak sangat dekat awk...
satu hari tak jumpa tak boleh...
rasa hilang separuh jiwa(hehe...)
tapi
dari pertemuan tu lah boleh jadinya mcm2...
dan mungkin sampai jd sesuatu y awk pon tak nak jd...

bg saya...slagi boleh pertahankn...pertahankanlah...
biar cinta stlah ikatan y sah
tapi kalau dah 'ter'jatuh hati tu...
kuatkanlah diri...
berdoa byk2 semoga dilindungi...
ambillah langkh2 y spatutnya...
jauhi sejauh y boleh..

sekian...
cuma pndapat sy y tak seberapa...dan kurg arif bab2 cinta...

:: hayati :: berkata...

rasanye sumer pn tau kenyataan tu benar kn...

biasanye bla berlaku percintaan antara dua insan laki n pempuan, hati akn bergelora n sukar dikawal serta ape pn yg kta wt akn dihiasi oleh syaitan supaya nmpk elok jer....tp bla da kwin sebaliknye pulak...

sekalipn kta hanye berbual di tipun...pasti ad gak dosa di situ antaranye suara pasti dilemah lembutkn...
apatah lg klu berjumpe n kuar berdua,lg la byk dosa yg akn timbul...pandangn, perlakuan, perckpan sumer dilemah lembutkn n dimanjakn...bergurau senda pn mesti ada kn...bersentuhan n lain2 lg la...astaghfirullah...

tu jer kot sbb sy tkut...ckp xserupa bikin....

Insan Biasa berkata...

Terima kasih semua .

:: hayati :: berkata...

esok insyaAllah sy akn ke JB...
mungkin xdpt nk komen...huhu
tolong doakn perjalanan sy,mk n adik2 sy selamat pegi n balik yer teman...hehe

:: hayati :: berkata...

wkmslm insanbiasa,
adk sy yg pandu...huhu

ala bicara sy bknnye ape2 pn...

time kasih ats doa tu...n wt awk juga...amin...

alia berkata...

klu dah yakin dan dengan si dia dan telah bersedia utk pikul tanggunjawab baik di percepatkan....

Che Adlia berkata...

bercinta sebelum kawen, kena jaga hubungan betul2..=)